Monday, December 5, 2011

Puyuh Panggang dan Sup Burung Puyuh - Zuraidah


Bahan-bahan Puyuh Panggang :
  • 1 ekor Daging Burung Puyuh
  • 1 biji Bawang Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1 batang Saderi
  • 1 inci Halia
  • 3 keping Kulit Wantan
  • Garam dan Lada Hitam
  • Daun Rosemary
  • Daun Thyme Kering

Bahan-bahan Sos :
  • 1 biji Tomato (bersaiz besar)
  • 1 biji Bawang Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1/2 biji Buah Delima
  • Garam

Bahan-bahan Sup :
  • 2 ekor Daging Burung Puyuh
  • 2 tangkai Cili Merah
  • 2 keping Fucuk
  • 1 biji Bawang Besar
  • 3 ulas Bawang Putih
  • 1cm Lengkuas
  • 2 batang Saderi
  • Garam
  • Gula

Cara-cara Penyediaan Puyuh Panggang :
  • Ratakan lada hitam dan garam pada burung puyuh dan perapkan untuk sementara waktu.
  • Potong bawang merah, bawang putih, halia, batang saderi, daun rosemary dan herba thyme lalu digaul bersama burung puyuh dan disumbat ke dalam perut burung puyuh.
  • Kemudian, bungkuskan menggunakan pembalut aluminium dan bakar di dalam ketuhar selama 30 minit dengan suhu 180c.
  • Akhir sekali, goreng kulit wantan dengan minyak sehingga garing.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sos :
  • Kisar tomato, bawang merah, bawang putih dan isi buah delima hingga lumat.
  • Panaskan kuali dan masak sos ini sehingga masak dan perasakan bersama garam.

Cara-cara Penyediaan Sup :
  • Tumis bawang putih, cili merah, bawang merah sehingga naik bau wangi lalu masukkan air.
  • Bila sup mendidih masukkan daging burung puyuh dan batang saderi.
  • Biarkan masak sehingga sup menjadi menggelegak dan akhir sekali masukkan fucuk.
  • Perasakan bersama garam dan gula.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan puyuh panggang di atas pinggan hidangan bersama sos.
  • Tuangkan sup puyuh ke dalam mangkuk hidangan.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment