Friday, December 2, 2011

Medley Beri (Summer Pudding dan Lapisan Filo Mascarpone Beri) - Ezani


Bahan-bahan Puding Musim Panas (Summer Beri) :
  • Campuran Beri
  • Gula
  • Air
  • Jus Lemon
  • Roti Putih

Bahan-bahan Timbunan Filo :
  • Pastri “filo”
  • Mentega Cair
  • Gula

Bahan-bahan Krim 'Mascarpone' :
  • “Mascarpone”
  • Gula Aising
  • Parutan Lemon
  • Jus Madu

Cara-cara Penyediaan Puding Musim Panas (Summer Beri) :
  • Panaskan kuali bersama campuran beri, gula, air dan jus lemon sehingga beri menjadi lembut dan berjus (menjadi seperti sirap).
  • Celupkan kepingan roti putih di dalam sirap beri dan katepikan.
  • Alaskan acuan kecil dengan plastik pembungkus makanan yang bersih dan susunkan roti yang telah dicelup sirap tadi di dalam acuan mengikut bentuk acuan.
  • Susun bersama sedikit beri yang telah dimasak tadi.
  • Lapiskan juga bersama sekeping lagi roti yang telah dicelup sirap beri.
  • Kemudian kemaskan plastik dan simpankannya di dalam peti sejuk selama 30 minit.

Cara-cara Penyediaan Timbunan Filo :
  • Lapiskan pastri “filo” dengan mentega cair dan taburkan gula. Buatkan ia sebanyak 5 lapisan.
  • Bakar ia di dalam ketuhar dengan suhu 180 darjah celsius selama 10 minit.

Cara-cara Penyediaan Krim 'Mascarpone' :

Gaulkan “mascarpone" bersama gula aising, parutan lemon dan jus lemon sehingga sebati.

Susunan Hidangan Lapisan 'Filo Mascarpone' Beri :
  • Lapiskan timbunan filo bersama krim “mascarpone” dan campuran beri.
  • Sedia untuk dihidangkan.

Susunan Keseluruhan Hidangan :
  • Susunkan pudding di atas pinggan hidangan bersama “filo mascarpone” beri.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment