Friday, December 2, 2011

Kek Beri Salju - Deena


Bahan-bahan Genoise :
  • Telur
  • Gula
  • Tepung Gandum (diayak)
  • Mentega (dicairkan)

Bahan-bahan Lemon dan Krim Cheese :
  • Jus Lemon
  • Telur Kuning
  • Gula
  • Krim Cheese

Bahan-bahan Berries Compote (Beri Kompote) :
  • Strawberi
  • Blueberi
  • Raspberi
  • Gula
  • Air

Bahan-bahan Italian Meringue :
  • Telur Putih
  • Gula
  • Air

Cara-cara Penyediaan Genoise :
  • Pukul telur bersama gula di atas “double boiler” sehingga adunan menjadi 2 kali ganda.
  • Angkat bekas adunan daripada double boiler, dan “fold in” tepung diselang-selikan dengan mentega cair.
  • Letakkan adunan di atas loyang dan bakar selama 12 minit dalam 180’C.

Cara-cara Penyediaan Lemon dan Krim Cheese :
  • Pukul jus lemon dengan kuning telur dan gula.
  • Masak di atas api sampai pekat.
  • Gaulkan lemon dan dengan krim cheese.

Cara-cara Penyediaan Berries Compote (Beri Kompote) :
  • Potong semua beri dalam bentuk dadu.
  • Masak beri di atas api dengan air dan gula sampai beri separuh masak/lembik.

Cara-cara Penyediaan Italian Meringue :
  • Putarkan telur putih sampai “soft peak”.
  • Masak gula dan air sampai menjadi pekat.
  • Putarkan telur putih dan tambah sirap gula sedikit demi sedikit sehingga menjadi berkilat dan “stiff peak”.

No comments:

Post a Comment