Thursday, December 1, 2011

Hidangan Jiwa Perancis Romantis - Brian


Bahan-bahan Clutney :
  • Fennel
  • Jalepeno
  • Cuka
  • Gula
  • Garam
  • Lemon

Bahan-bahan Daging Ribeye :
  • Bawang Putih
  • Daging Ribeye
  • Cendawan Swiss Brown
  • Cendawan Portebello
  • Krim Pekat
  • Daun Parsli

Bahan-bahan Salad Pear :
  • Buah Pear
  • Keju (feta)
  • Pastri Puff

Cara-cara Penyediaan Clutney :
  • Renehkan fennel, jalepeno dan cuka dalam periuk kecil sehingga kering.
  • Kemudian tambahkan gula dan sedikit lemon dan biarkannya masak keemasan.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Daging Ribeye :
  • Perapkan ribeye dengan garam, lada dan minyak.
  • Panaskan kuali bersama minyak dan tumiskan cendawan bersama mentega dan bawang putih.
  • Tambahkan garam dan lada hitam secukupnya setelah masak, gaul sehingga rata dan ketepikan.
  • Dengan menggunakan kuali yang sama, masak ribeye selama 6-7 minit dan ketepikan.
  • Masih menggunakan kuali yang sama, masukkan semula tumisan cendawan bersama krim dan daun pasli.
  • Setelah masak, masukkan semula daging ribeye ke dalam kuali dan tutupkan api.
  • Biarkan daging rehat sebelum hidangan.

Cara-cara Penyediaan Salad Pear :

Bakarkan buah pir dan keju didalam ketuhar bersama kepingan kacang dan pastri puff yang dipotong kepada bentuk tiga segi panjang

No comments:

Post a Comment