Thursday, February 23, 2012

Pai Tuna


Bhn kulit pai:
500g tpg gdm
3sdb marjerin
1sdb shortening
2sdb gula
sedikit garam
1bj kuning tlr
(sume bhn diats digaul menjd doh lps 2 ltk dlm plastik n simpan dlm peti dulu selama 15minit)

Bhn inti:
5bj kentang (disagat )
1tin tuna
1labu bwg besar -dicincang
3ulas bwg pth-dicincang
sebiji tlr
1sdb tpg gdm+sedikit air (nk wt pekatkn bhn inti)
lada sulah
1/2cwn susu segar
perasa,gula,garam...
minyak msk@marjerin
Cara2nya:
1.ambil doh td dicanai n di ltkkn ke dlm bekas pai pas2 cucukkn dasarnye gan garpu .....msk oven yg telah dipanaskn pd suhu 150 darjah msk smpi sedikit keperangan je jgn smpi msk doh pai yek....
2.dh msk doh pai kuarkn dulu.....biarkn
3.sediakn kuali panaskn minyak@marjerin td....tumis dulu bwg pth n bwg besar td hinnga naik bau....mskkn kentang yg dh disagat td kacau mskkn sedikit air biarkn kentang sedikit empuk sikit....
4.mskkn tuna,lada sulah,susu nperasaknnye kacau rata....mskkn tlr yg dikacau sedikit td ke dlmnye kacau lg......akhir skali mskkn bancuhan tpg td kacau rata agak2 pekat blh dittp api....
5.mskkn ke dlm kulit pai td ratakn pas2 hias ikut selera anda.....bakar blk dlm oven hingga pai nmpk keperangan blhlh diangkat hidangkn..

No comments:

Post a Comment