800gm ikan pari dipotong dadu.
3 sudu besar cili kisar
3 ulas bawang putih
1 sudu teh biji lada hitam
1/2 inch halia
3 sudu besar bawang kisar
1/4 sudu teh serbuk kunyit
2 batang serai yang dititik
1/2 biji lemon - perahkan jus nya
Segenggam daun kesume
1 biji buah tomato - dipotong empat
7 batang sayur bendi yang di potong ikut citarasa
Minyak masak untuk menumis
Garam & gula secukup rasa
2/3 cawan air untuk kuahnya
Cara2nya
Tumbuk biji lada hitam, dengan bawang putih & halia. Panaskan minyak diperiok, letakan daun serai yang sudah dititik, rempah yang ditumbuk dan bawang & cili kisar. Bila bau rempah bangkit tuangkan air, biarkan ia mendidih.Sesudah mendidih, masukan sayur bendi & ikan pari. Ramaskan daun2 kesume dan masakan kedalamnya. Letakan jus lemon kedalam lauknya dan merasa. Letakan garam & gula ikut citarasa. Letakan buah tomato dan tutupkan api. Sajikan bersama nasi panas.
No comments:
Post a Comment