1 kg Ikan Snapper fillets.
Salad - lettuce, timun, tomato, jagung
Bahan2 untuk 'batter'nya
1/2 cawan tepung
1 biji telur
1/2 cawan air 'Root Beer'/susu/air
Garam secukup rasa
Bahan2 untuk mengoreng
3 sudu serbuk roti
Wedges ubi kentang - ikut citarasa untuk digoreng
Minyak sayur/canola
Sosnya
100ml - 1/2 kotak whipping cream kecil
1 sudu besar mentega
Jus lemon
1 sudu besar tepung
Garam secukup rasa.
Cara2nya
Cairkan mentega di periok kecil, tuangkan whipping cream bila krim mula mendidih matikan api, letak tepung dan jus lemon. Letakan serbuk lada hitam dan serbuk buah pala(nutmeg) secubit, garam secukup rasa. Pukul sos nya hingga ia mula pekat.
Cara2 untuk mengoreng ikannya
Ikan snapper, dipotong ikut citarasa, dikeringkan dan di selaput dengan garam & lada hitam. Tepikan dahulu. Tuangkan tepung dimangkuk, letakan garam, sebiji telur dan gaulkan dengan minuman air 'SARSI/ROOT BEER'. Sediakan serbuk roti di dulang yang rata. Panaskan minyak secukup untuk mengoreng. Celupkan sekeping fillet ikan di dalam batter, dan selaputkan dengan serbuk roti kering dan goreng. Balik2an supaya ia goreng rata2.Bila sudah masak, angkat ikan nya dan toskan. Di kuali lain panaskan minyak untuk mengoreng kentang goreng.
Sajikan pinggang yang lebar, letakan ikan yang digoreng, salad ikut citarasa, kentang goreng, jagung yang dikukus dan sour krim. Dimakan panas2 bersama cili sos.
No comments:
Post a Comment