500gm beras basmati, di rendam 20mins
750gm Udang segar. Di bersihkan, buangkan hujung kepala & ekor
3 sudu besar kacang gajus
3 sudu besar bawang merah goreng
2 biji bawang besar
2 biji tomato
2 puchok daun ketumbar, bersama akar nya
1 inch halia
4 ulas bawang putih
Semua bahan diatas dikisar
4 sudu besar rempah Biryani
1 batang kayu manis
5 biji pelaga
5 biji bunga cengkih
1 biji bunga lawang
4 helai daun pandan
Garam seukup rasa
Air secukupnya untuk memasak nasi
Mentega/Minyak sapi/Minyak Masak
Sedikit daun ketumbar dan bawang goreng untuk hiasannya
Cara2nya
Panaskan kuali, cairkan/panaskan minyak/mentega.Tuangkan bahan yang dikisar, letakan rempah biryani dan rempah 4 sekawan, daun pandan dan garam secukup rasa letakan air 1/2 cawan. Bila rempah aroma bangkit, bahagikan dua.Tuangkan beras kedalam periok letrik, masakan rempah biryani dan udang kedalam. Tuangkan air melebihi paras beras dalam 1/2 inch. Bahan rempah yang setengah lagi, campurkan 3 sudu besar untuk memasak kuah kari. Ikut cita rasalah, untuk memasak kari sayur atau kari lain2. Sajilah Biryaninya bersama kuah kari sayur, rojak nenas timun bersama bawang cili hiris. Letakan keropok pampadam dan air teh berempah / kopi 'O' bersusu atau sebarang minuman yang sesuai ikut citarasa.
No comments:
Post a Comment