Tuesday, February 21, 2012


Master Pizza Dough

Bahan2:

  • 2 1/2 c tepung gandum
  • 7 g @ 2 sk yis
  • 1 sk garam
  • 1 c air suam
  • 2 sb minyak sayuran
  • 1 sk gula

Cara2:

  • Campurkan yis, air suam, gula dan sedikit tepung dalam bekas. Biarkan hingga berbuih.
  • Masukkan tepung dan gaul.
  • Masukkan garam, dan uli hingga licin dan tidak melekat pada tangan (tun guna mixer mata cangkuk).
  • Tutupkan bekas dgn kain lembab dan biarkan naik 2 kali ganda.
  • Keluarkan doh dan uli sebentar. Canai doh ikut ketebalan yg disukai dan letak atas loyang yg telah di sapu mentega.
  • Letak topping yg disukai. bakar 180 C, 20-30 min (ikut ketebalan).
ps: satu adunan dpt buat 1 pizza 14inch pizza pan, atau 2 12inch pizza pan (tun guna loyang bakar kuih je.. hihi)
Basic Pizza Topping/Filling

Bahan2:

  • 1 bj bawang besar- 1/2 dadu, 1/2 lg potong bulat2
  • 2 ulas bawang putih
  • 3 sb tomato puri
  • sedikit sos cili
  • 2 keping dada ayam- hiris
  • 4 bj sosej- nk lebihkn pun blh
  • 1/2 tin cendawan butang- hiris
  • 1 sb dried origano
  • capsicum - kali ni xde stok
  • garam
  • keju secukupnya- kali ni tun beli pizza mix cheese.

Cara2
  • tumis bawang dan bawang putih sampai wangi. masukkan dada ayam. masak sebentar.
  • masukkan sosej, button mushroom, tomato puri dan sos cili. masak sebentar.
  • masukkan origano dan garam. gaul sebati.
  • spread kan pizza filling atas pizza dough. taburkan capcisum dan bawang yg dipotong bulat2. tabukan keju dan blh la dibakar.

No comments:

Post a Comment