Tuesday, February 14, 2012

Ayam Kremes


Bahan-Bahan
1 ekor ayam kampung (anggaran berat dalam 1 kg, 2.2 lbs), dipotong 6-8 keping
dan dicuci bersih - bleh gunakan ayam muda bahagian peha.
2 atau 1 biji limau nipis - ambil airnya
10 ulas bawang putih
10 ulas bawang kecil
6 biji buah keras
2 sudu makan ketumbar yang disanger dan dikisar halus - gunakan 3 sudumakan ketumbar serbuk pun bleh
1/2 sudu makan garam
400 ml air kepala asli - gunakan air biasa saja jika tiada
200 ml air
10 daun salam (Indonesian bay) leaves
3 helai daun limau purut - tambahan

Bahan Kremes

4 sudu makan bawang putih yang telah digoreng
250 ml air rebusan ayam yang telah rebus tadi.
250 ml air
1 biji telur dikocok sedikit
1/4 cawan tepung beras organic atau tepung beras biasa
1/2 – 1 sudu teh garam garam
1 sudu teh lada putih
Minyak untuk mengoreng


Bahan Sambal Pencicah
Cili merah
cili padi
buah tomato
belacan
bawang kecil
Air Asam / lemon
Sedikit Gula
Sedikit Minyak untuk menumis

Cara-Cara

1. Kisar buah keras, bawang putih dan bawang kecil. Boleh juga ditumbuk mengunakan
batu lesung secara tradisional.

2. Dalam sebuah periuk satukan ayam bersama bahan rempah yang telah dikisar.
Perahkan air limau nipis, masukkan ketumbar, air kelapa, air, daun limau dan daun salam.

3. Masak dengan api yang sederhana dalam masa 20-30 minit atau sehingga air rebusan
menjadi 250ml.

4. Angkat dan ketepikan ayam. Biarkan sejuk sebentar dan akhir sekali goreng ayam tadi
hingga keperangan. (buleh juga sebelum ayam digoreng, celupkan ayam didalam
bancuhan tepung). Angkat ayam dan toskan diatas kitchen paper towel. Kaedah lain jika anda
tidak suka ayam itu digoreng boleh juga dipanggang ayam itu.

Cara Membuat Kremes

1. Kisar bawang putih yang telah digoreng, satukan bersama tepung beras, lada putih
dan juga garam. Dalam mangkuk besar, masukan air rebusan ayam, air dan juga telur
yang telah dikocok. Kacau rata kesemua bahan.

2. Goreng bancuhan tepung dalam 1 senduk hingga menjadi kremes dengan api yang besar.
Apabila kremes dah menjadi angkat dan toskan di kitchen paper towel.Goreng sehingga
habis bancuhan tepung.

Cara menghidangkan nya: Ayam goreng bersama kremes boleh dimakan bersama ulaman atau
dipanggil lalapan dan disesuaikan bersama sambal terasi (sambal belacan) atau sambal
bajak cara orang Indonesia.

Cara Membuat Sambal Pencicah

Cili merah, cili padi, buah tomato, belacan, bawang kecil dikisar dan ditumis bersama sedikit minyak
hingga naik bau dan pastinya mesti sampai bersin....hehe...tambahkan dengan sedikit air asam / lemon dan sedikit gula jika suka

No comments:

Post a Comment