300gm isi ketam
1 biji bawang besar - dipotong dadu kecil
1 tangkai daun sup - dipotong halus
8 biji chestnut - SengKuang kecil - dipotong dadu kecil
1 paket kulit wanton
Garam secukup rasa
1 sudu besar tepung jagung - digaulkan dengan air suam
Minyak untuk mengoreng
Sos kicap pekat manis sebagai cecah.
Cara2nya
Potong isi ketam kecil2, letakan dimangkuk yang besar, letakan garam, daun sup,sengkuan. Ambil sekeping kulit wanton, letakan sesudu kecil isi ketam mix ditengah2 kulit wanton. Letakan air tepung jagung sebagai pelekat di hujung kulit wantonnya. Kemudian balut lah kulit menjadi 3 segi atau kantung kecil, ikut citarasa masing2.Buatlah lipatan wanton hingga habis adunan nya. Isi wanton jangan letak terlalu banyak. Sediakan kuali dan letakan minyak secukup untuk 'Deep Fry'. Letakan wontan nya bila minyak nya betul2 panas. Angkat bila ia berwarna keemasan. Sajikan bersama sos kicap pekat manis bersama juadah lain.
No comments:
Post a Comment