kg ikan sadin /kembong
3 biji bwg besar
2 ibu jari belacan
1-2 senduk kecil cili kisar-agak2 la sampai kuah jd kemerahan..
3 tangkai bunga kantan
1 ikat daun kesum
5-6 keping asam keping (aku suka masam!)
1 bungkus laksa (aku suka jenama eka)- rendam dan rebus hingga lembut
cara:
rebus ikan dan asingkan isi dari tulangnya (air rebusan tapis dan simpan dlm periuk)
ramas isi ikan dan masukkan dlm periuk air rebusan yg sudah di tapis td
ambik tulang ikan td, kisar gak sampai halus
tapis dan ambik airnya
*ramas isi ikan membuatkan kuah pekat sikit
ambik 1 tangkai bunga kantan
buang bhgn luar...ambik yg tgh je...yg lembut tu (yg luar tu simpan jgn buang!)
masukkan dlm blender
kisar bersama bwg besar dan belacan
masukkan dlm periuk yg sama
tambah air dlm periuk td..sampai sesuai dgn kepekatannya
masukkan asam keping
jgn lupa bukak api..huhuhuhu
masukkan belen bunga kantan td..belah 4 setiap satu (jgn lupa yg bhgn luar td..masuk sekali)
masukkan jugak daun kesum...(asingkan daun dari btgnya)
didihkan
perasakan dengan garam, dan ajinamoto (ni je satu2nya masakan yg aku guna aji)
bahan hiasan:
timun
daun salad/selom/ulam raja/pucuk gajus/daun putat
bawang besar yg dihiris
telo rebus, limau, cili
selamat mencuba..
No comments:
Post a Comment