Tuesday, February 28, 2012

Asam Pedas Ayam Bersantan


Bahan2
1 ekor ayam
1/2 sudu kecil serbuk kunyit
3 pokok daun kesum – boleh tambah ikut suka
1/2 biji kelapa – ambil santannya
5 sudu lada boh
1 sudu kecil gula
Garam secukup rasa

Bahan Kisar
6 ulas bawang merah
3 ulas bawang putih
1/2 inci halia
1 batang serai

Caranya
Ayam dibuang kulit, cuci bersih. Rendamkan ayam seketika dengan limau kasturi dan sedikit tepung untuk buang hanyir ayam. Kemudian toskan.

Panaskan minyak dalam periuk, tumis bahan kisar hingga harum.
Tambah cili kisar dan tumis hingga garing.
Masukkan ayam dan gaul rata dan masak hingga ayam kecut.
Masukkan santan dan kacau.
Masak hingga ayam empuk.
Masukkan daun kesum, perasakan dengan garam secukupnya.
Masukkan gula dan serbuk perasa (jika guna).
Masak sehingga kuah pekat.   
Rasa dan jika ok, matikan api.

No comments:

Post a Comment