bahan-bahan
250gm ayam - dipotong kecil
4sm halia - dihiris halus
4 biji cili kering - dipotong 2cm
minyak menumis
1 biji bawang besar di potong semi bulat untuk hiasan
bahan perap
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kicap cair
1/2 sudu kecil minyak bijan
4sm halia (Nina letak lebih)
1 sudu besar serbuk lada hitam (Nina tumbuk-tumbuk sendiri lada hitam)
Cara-cara
- Perap bahan ayam bersama bahan perap selama 20minit
- Panaskan minyak di dalam kuali.
- Tumis halia dan cili kering hingga garing keemasan
- Masak kesemua bahan yang diperap tadi sehingga ayam empuk. Kacau rata
- Masukkan bawang besar yang dipotong semi bulat untuk hiasan. Biarkan seketika
- Tutup api.
- Sedia dihidangkan.
No comments:
Post a Comment