Tuesday, February 28, 2012

Ayam Halia Black Pepper


bahan-bahan
250gm ayam - dipotong kecil
4sm halia - dihiris halus
4 biji cili kering - dipotong 2cm
minyak menumis
1 biji bawang besar di potong semi bulat untuk hiasan

bahan perap
1 sudu kecil kicap pekat
1 sudu kicap cair
1/2 sudu kecil minyak bijan
4sm halia (Nina letak lebih)
1 sudu besar serbuk lada hitam (Nina tumbuk-tumbuk sendiri lada hitam)

Cara-cara
  • Perap bahan ayam bersama bahan perap selama 20minit
  • Panaskan minyak di dalam kuali.
  • Tumis halia dan cili kering hingga garing keemasan
  • Masak kesemua bahan yang diperap tadi sehingga ayam empuk. Kacau rata
  • Masukkan bawang besar yang dipotong semi bulat untuk hiasan. Biarkan seketika
  • Tutup api.
  • Sedia dihidangkan.

Mudahkan .... Selamat mencuba !!

No comments:

Post a Comment