ikan tenggiri - 5 ketul - digoreng.
1 biji bawang besar - dimayang
1 ulas bawang putih - dihiris
2 inci halia - dihiris
1 biji lada merah - dihiris
1 biji lada hijau - dihiris
(kalau suka pedas campurkan dgn cili padi)
2 sudu taucu - boleh tambahkan lagi kalau suka
2 keping asam gelugur
air - untuk kuah secukupnya.
cara2nya:
-tumiskan bawang besar,bawang putih,halia dan lada yang sudah dihiris..tumis hingga naik aromanya.
-masukkan taucu..gaul2kan,biarkan skejap dan masukkan air dan asam gelugur. biarkan mendidih.
-kemudian masukkan ikan yang sudah digoreng tadi.
-rasa,kalau tk masin boleh tambahkan taucho lagi atau pn garam. tapi taucu ni masin ya..rasanya tk perlu masukkan garam.
-dah masak,bolehlah di angkat dn dihidangkan bersama lauk pauk yang lain..;))
No comments:
Post a Comment