Tuesday, December 6, 2011

Rusuk Kambing Ala 'Noisette' Bersumbat - Chef Sabri Soid


Bahan-bahan Fig Gremolata :
  • 5gm ‘Fig’ Kering
  • 1 ulas Bawang Putih (dihiris)
  • ½ biji Kulit Lemon (diparut)
  • ½gm ‘English Parsley’ (dihiris)

Bahan-bahan Rusuk Kambing Ala 'Noisette' :
  • 1 bahagian Kambing Noisette (Rusuk biri-biri - Potongan ‘Noisette’)
  • Fig Gremolata
  • Herba Rosemary
  • Garam dan Lada

Bahan-bahan Keju Blue Roesti :
  • 10gm Ubi Idaho (rebus sehingga ½ masak dan diparut)
  • 5gm Keju Blue
  • 1 daun Herba Thyme Segar
  • ½gm ‘English Parsley’ (dihiris)
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Kaki Puyuh Ballottine :
  • 1ekor Burung Puyuh
  • 100gm Benih Bunga Matahari
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Fennel Strudel Epal :
  • 10gm Epal Hijau (grany smith – dipotong dadu)
  • 10gm ‘Fennel Bulb’ Segar (dipotong dadu)
  • 1gm Roti Putih (dipotong dadu)
  • 1 daun Herba Thyme Segar
  • 1 daun Herba Sage Segar
  • ½gm Herba Oregano Segar
  • 3 sudu besar Sos Demi Glazed
  • 3 sudu besar Minyak Zaitun
  • 3gm Bawang Besar (dihiris)
  • 2gm Bawang Putih (dihiris)
  • 5gm Daging Lembu Salai Bakon (dihiris)
  • 10 keping Pastri Fillo
  • 2 sudu besar Mentega Lembut
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Capers Dressing :
  • 10gm Tomato Segar (dipotong dadu)
  • 5gm Bawang (dipotong dadu halus)
  • 2 sudu besar Jus Lemon
  • 1 daun Herba Dill Segar
  • 1 daun Daun Bay Kering
  • 3 sudu besar Minyak Zaitun
  • Gula
  • 1 sudu teh Cuka
  • Caper
  • Jeruk Bawang



Cara-cara Penyediaan Fig Gremolata :
  • Campurkan semua bahan-bahan dan gaul.

Cara-cara Penyediaan Rusuk Kambing Ala 'Noisette' :
  • Untuk kambing noissete – buangkan tulang 'chine' atau tulang belakang, ‘gristle’ dan lemak.
  • Masukkan fig gremolata di antara daging dan lemak. Kemudian gulung dan ikatkan dengan ‘butcher string’.
  • Perasakan dengan rosemary, garam dan lada.
  • Goreng sehingga kekuningan dan dibakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 15 minit.

Cara-cara Penyediaan Keju Blue Roesti :
  • Campurkan kesemua bahan dan bentukkan kepada bentuk bulat.
  • Kemudian goreng dengan minyak zaitun sehingga warna keemasan.

Cara-cara Penyediaan Kaki Puyuh Ballottine :
  • Buangkan tulang dan gulung dengan benih bunga matahari dan salutkan dengan kertas aluminium.
  • Panggang kedua-dua belah kaki burung puyuh sehingga warna keperangan, kemudian bakar di dalam oven pada suhu 180°C selama 5 minit.

Cara-cara Penyediaan Fennel Strudel Epal :
  • Tumis daging lembu salai bacon , bawang besar, bawang putih dan campuran herba segar.
  • Masukkan epal hijau, fennel segar, roti, sos demi glaze dan kemudian, tambahkan garam dan lada secukup rasa. Pastikan epal dimasak sehingga empuk.
  • Kemudian, sapukan mentega ke dalam pastri fillo, masukkan inti strudel epal dan bakar di dalam ketuhar pada suhu 180°C selama 5 minit.
  • Keluarkan dari ketuhar dan sedia dihidangkan.

Cara-cara Penyediaan Capers Dressing :
  • Panaskan minyak zaitun dan tumiskan bawang sehingga naik bau.
  • Masukkan capers, jeruk bawang, jus lemon.
  • Kemudian tambahkan cuka, garam dan lada secukup rasa.
  • Padamkan api dan masukkan tomato yang telah dipotong dadu beserta herba dill segar dan daun bay kering.

No comments:

Post a Comment