Tuesday, December 6, 2011

Popia Berlada


Beberapa keping kulit popia (biasa guna jenama FRIZZ)
semangkuk taugeh ( dicelur sekejap utk melembutkannya )- tapis

1 btg karot diparut
1 biji kentang ( direbus bulat2- pastu parut )
sedikit udang kering - di rendam- pastu blender hgga halus
1 btg Timun - parut
Semua bahan diatas - gaul rata - masuk dalam tapis - biar airnya tos

utk gam

1 mangkuk kecil tepung gandum + sedikit air

Dah siap semuanya.. bolelah mula menggulung popia, balut kemas2,  sementara tu panaskan minyak..popia ni kena goreng dalam minyak yg betul2 panas, tapi guna api kecil jer yer.. biar dia masak lama sikit..barulah bole jd garing dalamnya...

Kuah cili

3 sudu besar cili kering
2 biji bwg putih
1 sudu minyak masak
2 sudu besar gula
sedikit garam



Masak semua bhn diatas kecuali gula..hgga kering air cili tu..pastu masuk gula, biar kering sikit, baru masuk popia..gaul rata.. minyak jgn byk yer.. nti cili x melekat kt popia tuu.. pastu bolelah ditabur ngan kacang goreng kisar...

memang sedappp...cubalahhh..

No comments:

Post a Comment