Monday, December 5, 2011

Gamat Hujan Panas - Imelda


Bahan-bahan Gamat Goreng Dengan Labu Air :
  • Gamat (dihiris setebal 1 cm)
  • Labu Air (dihiris nipis)
  • Bawang Putih
  • Lada Benggala (dipotong dadu)
  • Minyak Bijan

Bahan-bahan Sup Gamat dan Makanan Laut :
  • 1 ekor Ketam
  • 2 biji Kupang
  • 3 ekor Udang
  • 2 ulas Bawang Putih
  • 1 inci Halia
  • 1liter Air
  • Gamat
  • Cendawan Enoki
  • Ketumbar

Cara-cara Penyediaan Gamat Goreng dengan Labu Air :
  • Panaskan kuali dengan sedikit minyak dan tumiskan bawang putih sehingga keperangan.
  • Kemudn, masukkan gamat, labu air dan lada benggala. Tumis sehingga masak.
  • Akhir sekali, masukkan lada, garam dan sedikit minyak bijan secukup rasa.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Cara-cara Penyediaan Sup Gamat dan Makanan Laut :
  • Panaskan periuk bersama air dan rebuskan ketam, kupang, udang, bawang putih dan halia.
  • Kemudian, masukkan gamat, cendawan enoki ke dalam sup.
  • Tambahkan garam dan lada secukup rasa.
  • Ketepikan untuk hidangan.

Susunan Hidangan :
  • Susunkan Gamat Goreng dengan Labu Air di atas pinggan hidangan.
  • Hidangkan bersama Sup Gamat dan Makanan Laut.
  • Sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment