Sunday, December 4, 2011

Beef Ribeye 3 Cita Rasa - Chef Riz


Bahan-bahan Beef Ribeye :
  • 1 Keping Daging Ribeye
  • 2 sudu besar Minyak Neuvida
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Jalapeno Butter :
  • 3 sudu besar Mentega
  • 1 sudu besar Cili Jalapeno (dicincang)
  • 3 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 10g Daun Bawang (dihiris)
  • Garam

Bahan-bahan Pico De Gallo :
  • 100g Tomato Ceri Merah dan Kuning
  • 15g Bawang Merah (dipotong dadu kecil)
  • 10g Daun Ketumbar (dihiris)
  • 2 sudu kecil Minyak Neuvida
  • 1 biji Limau Kasturi
  • Garam

Bahan-bahan Chives Crust :
  • 30g Daun Bawang
  • ½ biji Lemon (diambil kulitnya)

Bahan-bahan Pir Rosella :
  • 1 biji Pir (dibuang kulitnya dan empulur tengah, dibelah 2)
  • 100g Rosella
  • 2 cawan Air
  • ½ cawan Cuka Cider Putih
  • ½ cawan Gula Perang
  • 1 sudu kecil Esen Vanila
  • 1 batang Kulit Kayu Manis
  • ½ biji Kulit Lemon
  • 5 batang Asparagus (dibersihkan, dicelur sedikit)

Bahan-bahan Peppercorn Crust :
  • 1 sudu besar Lada Hitam
  • 1 sudu kecil Biji Ketumbar
  • Garam

Bahan-bahan Mustard Cream :
  • 100ml Krim Masak
  • 60ml Stok Ayam
  • 1 sudu besar Mustard
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 15g Mentega
  • Garam

Bahan-bahan Mushroom Puff Stack :
  • 1 roll Pastri Puff
  • 1 biji Kuning Telur
  • Sedikit Susu Segar
  • 2 sudu besar Mentega
  • 1 sudu besar Mayonis
  • 2 ulas Bawang Putih (dicincang)
  • 5g Thyme Segar
  • 5g Chervil
  • 100g Cendawan Butang
  • 50g Cendawan Bunashimeji
  • 50g Cendawan Enoki
  • 20g Cendawan Shiitake Kering (direndam dan simpan airnya)
  • Garam
  • Lada Hitam

Bahan-bahan Pear Carpaccio :
  • ½ biji Buah Pir (direndam dalam air ais)
  • 10g Kyuri
  • 30g Salad Mesclun
  • 15ml Minyak Neuvida
  • 2 biji Limau Kasturi (diperah airnya)

Cara-cara Penyediaan Beef Ribeye :
  • Perasakan dengan dengan garam dan lada hitam secukupnya perap seketika dan ketepikan.
  • Panaskan minyak new vida didalam frypan, layurkan stik hingga masak mengikut citarasa.
  • Stik ribeye sebaiknya di masak 'medium rare' atau 'medium'.
  • Setelah stik direhatkan, hiriskan stik kepada 3 bahagian.

Cara-cara Penyediaan Jalapeno Butter :
  • Campurkan mentega yang telah lembut dan semua bahan-bahan ke dalam mangkuk, gaul rata dan balutkan dalam 'cling film' sejukkan di dalam peti sejuk beku hingga keras.
  • Hidang 'Jalapeno butter' pada hirisan stik yg pertama bersama puri avocado dan 'Pico de Gallo'.

Cara-cara Penyediaan Pico De Gallo :
  • Campurkan semua bahan-bahan di dalam mangkuk. Gaul dan perasakan dengan rata.
  • Hiasankan dengan puri avocado.

Cara-cara Penyediaan Chives Crust :

Campurkan hirisan chives bersama kulit lemon, kemudian sadurkan 'crust' ini pada hirisan stik yang kedua.

Cara-cara Penyediaan Pir Rosella :
  • Campurkan air, cuka cider, gula perang ke dalam periuk. masukan kulit kayu manis, kulit lemon, ekstrak vanilla, dan kulit rosella.
  • Renehkan buah pir, terendam sepenuhya di dalam sirap.
  • Dengan api perlahan selama 30 minit, keluarkan dan tapis bahan-bahan aromatik, pekatkan hingga menjadi glis.
  • Hidangkan bersama stik 'Chives Crust' disamping asparagus.

Cara-cara Penyediaan Peppercorn Crust :
  • Toskan lada hitam bersama biji ketumbar hingga wangi.
  • Hancurkan sedikit dengan lesung batu.
  • Kemudian sadurkan hirisan stik yang ketiga dengan 'Peppercorn Crust'.

Cara-cara Penyediaan Mustard Cream :
  • Tumis mentega bersama bawang putih hingga wangi, tuangkan stok ayam, krim masakan dan mustard.
  • Perasakan dengan garam.
  • Reneh hingga mencapai konsistensi yg terbaik.
  • Perkayakan dengan mentega.

Cara-cara Penyediaan Mushroom Puff Stack :
  • Panaskan ketuhar pada suhu 160c,alas dulang bakar dengan kertas parchment, potong pastri puff kepada segi empat sama, cucuk dengan garfu supaya pastri tidak naik bila dibakar, berus dengan egg wash, dan blind bake selama 20 minit, alihkan kertas parchment dan pemberat, bakar lagi 10 minit hingga kuning keemasan.
  • Panaskan minyak dalam frypan tumis cendawan-cendawan, masukan bawang putih dan perasakan dengan garam dan lada hitam.
  • Akhir sekali masukan thyme.
  • Sapukan mayonis keatas puff garing, sudukan cendawan.
  • Buatkan satu lapis lagi, kemudian hiaskan dengan thyme dan chervil.

Cara-cara Penyediaan Pear Carpaccio :
  • Campurkan minyak neuvida bersama jus limau kasturi, perasakan dengan garam.
  • Susunkan buah pir dengan menarik, bersama keju feta, kemudian renjiskan dengan vinaigrette kasturi.
  • Hidangkan stik 'peppercorn crust' bersama krim mustard, 'stack' cendawan, 'carpaccio' pir.

No comments:

Post a Comment