Bahan-bahan :
150gram ikan bilis
3 ulas bawan merah – dihiris
1 ulas bawang putih – dihiris
7 sudu besar cili kisar
Air asam jawa
100ml air
Minyak masak
Garam & gula pasir secukup rasa
Cara membuat :
- Ikan bilis dibersihkan dan ditoskan. Goreng ikan bilis hingga garing. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali (boleh guna minyak yang goreng ikan bilis tadi).
- Tumis bawang merah dan bawang putih.
- Bila dah bawang2 tu kekuningan, masukan cili kisar.
- Bila dh mendidih, masukkan sedikit air perahan asam jawa dan air.
- Kemudian, masukkan garam, dan gula sesedap rasa. Masak sehingga cili menjadi warna gelap dan kering.
- Masukkan ikan bilis yang telah digoreng tadi.
- Kacau rata, tutup api.
- Angkat dan simpan dalam bekas kedap udara. Biarkan sejuk dahulu sebelum tutup.
No comments:
Post a Comment