Bahan-bahan :
5 ketul Isi ayam (potong kecik)
2 sudu besar madu
1 biji bawang besar – dihiris halus
5 sudu makan cili kisar (kalu nak pedas, boleh masukkan lebih)
1 biji cili merah & hijau
300-350 ml air
Minyak masak
Garam secukup rasa
Cara membuat:
- Ayam dibersihkan dan toskan. Gaulkan dengan garam dan kunyit. Goreng ayam hingga setengah masak. Angkat dan ketepikan.
- Panaskan minyak masak -lbih kurang 3 sudu besar (boleh guna minyak yg goreng ayam tu).
- Tumiskan bawang besar. Setelah naik bau, masukkan cili kisar
- Apabila garing, masukkan sedikit air
- Kemudian masukkan ayam (yang dh goreng tadi tu) dan masak hingga empuk
- Masukkan madu, sedikit garam dan dikacau rata.
- Tutup api, angkat dan hidang. Letak cili merah & hijau sebagai hiasan.
No comments:
Post a Comment