Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Wednesday, November 17, 2010
Ayam Percik
Peha ayam direbus selama 10min (lebih kurang)
Kuah Percik:
Santan pekat sebiji
Kisar;
-Serai 2 batang
-Bawang merah 2 labu sederhana
-Bawang putih 3 ulas kecil
-Halia 1 inchi
-Cili boh 1 sudu makan.
-Asam keping (1)
-gARAM
-gULA
Cara penyediaan:
1.Panas kuali
2.Masukkan minyak satu sudu makan.
3.Tumiskan bahan kisar dalam 5 minit
4.Masukkan santan & cili boh
5.Kacau untuk memastikan ianya sebati
6.Masukkan asam keping,garam&gula.
7.Kacau lagi hingga agak kering (jgn kering sangat ye)
8.Ayam yang direbus tadi dimasukkan dalam kuah.
9.Golekkan biar rata.
10.Panaskan oven pada suhu 220'c
11. Bakar ayam dalam 15min sebelum diterbalikkan (ingat, ayam kita sudah 1/2 masak sebab dah direbus terlebih dahulu) jadi pembakarannya sekejap saje
Labels:
Masakan Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment