Bahan-bahan untuk perap ikan :
4 ekor ikan Senangin
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
1 ½ inci halia - ditumbuk halus
Sedikit serbuk kunyit
Sedikit garam halus
Sedikit tepung jagung
Bahan-bahan lain :
1 ½ inci halia -ditumbuk halus
4 ulas bawang putih - ditumbuk halus
½ botol sos cili Thai
1 biji buah tomato (dipotong 8)
1 biji bawang besar
1 biji cili hidup merah
1 biji cili hidup hijau
Sedikit Minyak Masak
Sedikit air
Cara membuat :
- Ikan senangin dibersihkan.
- Bawang putih dan halia yang ditumbuk diperap bersama serbuk kunyit . Biarkan selama setengah jam.
- Gaulkan ikan yang diperap dengan tepung jagung. Goreng ikan dalam minyak penuh hingga garing.
- Tumbuk bawang putih dan halia bersama untuk ditumis.
- Panaskan sedikit minyak masak dalam kuali lain. Tumis bawang putih dan halia bersama hingga garing & naik bau.
- Masukkan sos cili Thai. Masak hingga mendidih. Masukkan sedikit air.
- Kemudian masukan buah tomato, cili hidup (merah) dan bawang besar.
- Dalam pinggan untuk hidang, susun ikan, dan tuang kuah sos ke atas ikan. Taburkan cili hijau untuk nampak lebih menarik.
- Siap untuk dihidang...
No comments:
Post a Comment