3 kilo tulang(direbus smpai empuk)
Bahan kisar:3 btg serai
halia sebesar ibu jari
lengkuas sebesar ibu jari
4 labu bwg besar
5 ulas bwg putih
beberapa cili kering(ikut suka kepedasan yg diingini)
5 sudu tomato puree(ini utk warna dan rasaya)
Akak tak guna pewarna mcm yg dikedai tu.
beberapa biji kentang dipotong dadu( yg jual di kedai pun tak taruh kentang)
kobis yg dihiris
CARA2NYA:
Tumiskan bahan2 kisar hingga wangi dan garing.Masukkan tomato puree,kacau lagi.Kemudian masukkan rebusan tulang bersama dgn air rebusannya sekali.Masukkan jua kentang,garam dan gula.Akhir sekali masukkan kobis.Bila nak makan pecahkan telur supaya kuahnya agak pekat...barulah sedap dicicah dgn roti perancis.Yg di jual di kedai takde telur dan warnanya lebih merah sbb taruh pewarna.
Apa lagi cubalah kawan2...Selamat mencuba!!
No comments:
Post a Comment