1 ekor ikan siakap
bawang putih - cincang halus
bawang besar - chopped
halia seinci - hiris halus
4 sudu makan cili boh
4 sudu sos ikan Namphla
3 sudu sos tiram
daun limau purut 4 helai - hiris halus
4 sudu jus limau kasturi
tepung jagung untuk goreng ikan, dan untuk buat sos
1/2 cawan air
garam dan gula secukup rasa
kiub ikan bilis maggi secukupnya
cili padi 6 batang - hiris halus
Cara-cara
1. Cuci ikan dengan air asam jawa hingga bersih untuk hilangkan hanyir ikan
2. Lumur ikan dengan garam dan tepung jagung secukupnya
3. Goreng dalam minyak panas hingga garing dan ketepikan.
Untuk sos
1. Tumis bawang putih, bawang besar, halia hingga naik bau.
2. Masukkan cili boh - tumis sampai garing
3. Masukkan daun limau purut, jus limau, sos ikan namphla dan sos tiram, kacau sebati.
4. Masukkan cili padi yang dihiris
5. Perasakan dengan garam, gula dan kiub ikan bilis maggi. Masukkan air.
6. Akhir sekalil masukkan tepung jagung yang dibancuh dengan sedikit air.
7. Setelah kuah pekat, angkat dan tuang atas ikan yang dah digoreng.
No comments:
Post a Comment