1 sudu makan asam jawa
2 biji cili merah
5 biji cili api
1/2 cwn air suam
1 biji mempelam muda - di racik
1 inc belacan
1 sudu makan gula
1 sudu teh garam
Bahan B
1 biji mempelam - diracik halus
1 labu bawang besar - dihiris halus
3 biji cili hijau - diracik halus
2 biji cili merah - diracik halus
5 biji limau kasturi
2 sudu makan budu - jika suka
"DO IT YOURSELF"
Cara-cara :
Gaulkan asam jawa dan air kemudian tapiskan.
Masukkan semua bahan A ke dlm pengisar dan kisar kasar
Limau dibelah 2 dan dibuang biji, perahkan dlm air asam.
Gaulkan bahan yg dikisar dgn bahan B.
Hidangkan dengan ikan bakar. Bila nak makan boleh juga perahkan limau pada ikan.
No comments:
Post a Comment