Monday, October 4, 2010

Tepung Talam Tepung Beras


bahan lapisan bawah

3 keping gula kabung
4 sudu gula pasir
2 cawan tepung gamdum
5 cawan air
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh air kapur makan

cara-cara :
panaskan kukus dan sapu loyang dgn minyak
gula kabung di masak dgn 3 cawan air tapis dan sejukkan, satukan semua bahan jika sudah manis x perlu masukkan gula pasir (ikut rasa masing2) kemudian dikacau hingga sebati ( lbih mudah guna blender) masukkan dlm loyang dan kukus 20-39 minit

lapisan atas

3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil gram (Ikut rasa lebih baik masin sedikit)

cara-cara :

satukan semua bahan (blend lagi mudah) dan masak atas api sehingga agak pekat kemudian tuang atas lapisan bawah yg telah dicakar dengan garfu dan kukus selama 30 minit
Tutup pengukus dibalut kain supaya air x menitik atas lapisan kuih

No comments:

Post a Comment