Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Monday, October 4, 2010
Tepung Talam Tepung Beras
bahan lapisan bawah
3 keping gula kabung
4 sudu gula pasir
2 cawan tepung gamdum
5 cawan air
3 sudu besar tepung ubi
1 sudu teh air kapur makan
cara-cara :
panaskan kukus dan sapu loyang dgn minyak
gula kabung di masak dgn 3 cawan air tapis dan sejukkan, satukan semua bahan jika sudah manis x perlu masukkan gula pasir (ikut rasa masing2) kemudian dikacau hingga sebati ( lbih mudah guna blender) masukkan dlm loyang dan kukus 20-39 minit
lapisan atas
3 cawan santan pekat
1 cawan tepung beras
1 sudu kecil gram (Ikut rasa lebih baik masin sedikit)
cara-cara :
satukan semua bahan (blend lagi mudah) dan masak atas api sehingga agak pekat kemudian tuang atas lapisan bawah yg telah dicakar dengan garfu dan kukus selama 30 minit
Tutup pengukus dibalut kain supaya air x menitik atas lapisan kuih
Labels:
Kuih-Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment