Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Monday, October 4, 2010
Talam Suji
lapisan bawah
1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
3/4 cawan gula (ikut selera nak manis tambah lagi
secubit garam (Ikut rasa)
pewarna kuning
1. bahan ni dicampurkan sekali dan dimasak diatas api yg kecil hingga agak pekat
2. selepas itu masukkan dalam loyang ratakan dan mampatkan dan dikukus selama 20 - 30 minit
lapisan atas
4 cawan santan pekat
1 1/3 cawan tepung gamdum
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir (ikut manis - masukkan dulu gula merah kalau kurang manis tambah gula pasir kalau dah sesuai x perlu)
1. semua bahan ini dicampurkan dan diadunkan sehingga tepung tidak berketul2 lagi mudah kalau masuk dlm blender kemudian tapis
2. masakkan di atas api yg kecil hingga pekat
****
lapisan bawah dah masak masukkan lapisan atas dan kukus selama 30 minit lagi
pastikan periuk kukusan dibalut kain supaya air x menitik ke dlmnya..
Labels:
Kuih-Muih
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment