Monday, October 4, 2010

Talam Suji


lapisan bawah

1 1/2 cawan tepung suji
4 cawan santan cair
3/4 cawan gula (ikut selera nak manis tambah lagi
secubit garam (Ikut rasa)
pewarna kuning

1. bahan ni dicampurkan sekali dan dimasak diatas api yg kecil hingga agak pekat
2. selepas itu masukkan dalam loyang ratakan dan mampatkan dan dikukus selama 20 - 30 minit

lapisan atas

4 cawan santan pekat
1 1/3 cawan tepung gamdum
2 sudu besar tepung kastad
1 cawan gula merah
2 sudu besar gula pasir (ikut manis - masukkan dulu gula merah kalau kurang manis tambah gula pasir kalau dah sesuai x perlu)

1. semua bahan ini dicampurkan dan diadunkan sehingga tepung tidak berketul2 lagi mudah kalau masuk dlm blender kemudian tapis
2. masakkan di atas api yg kecil hingga pekat

****

lapisan bawah dah masak masukkan lapisan atas dan kukus selama 30 minit lagi
pastikan periuk kukusan dibalut kain supaya air x menitik ke dlmnya..

No comments:

Post a Comment