Labels
Biskut
(8)
Buah-buahan
(101)
Bubur
(1)
Capati
(1)
Kek
(44)
Kerabu
(11)
Kuih Raya
(10)
Kuih-Muih
(64)
Lain-lain
(12)
Makanan Ringan
(2)
Makaroni Pasta Spagetti Lasagna
(28)
Masakan Ayam
(154)
Masakan Daging
(74)
Masakan Ikan
(108)
Masakan Itik
(24)
Masakan Kambing
(17)
Masakan Kepah
(1)
Masakan Kerang
(1)
Masakan Ketam
(10)
Masakan Kupang
(8)
Masakan Lala
(2)
Masakan Puyuh
(18)
Masakan Scallop
(3)
Masakan Sotong
(23)
Masakan Telur
(5)
Masakan Timun Laut
(15)
Masakan Udang
(124)
MasterChef Malaysia
(574)
Masterchef Selebriti Malaysia
(13)
Mee Bihun Laksa Soto Kuey Teow
(36)
Minuman
(7)
Muffin CupCakes Pai
(18)
Murtabak
(1)
Nasi
(58)
Pancake
(13)
Pastri
(47)
Pencuci Mulut
(67)
Pizza
(3)
Puding
(32)
Pulut
(9)
Roti
(75)
Salad
(38)
Sambal Pencicah
(54)
Sos Manisan
(33)
Sup
(24)
Sushi
(11)
Tauchu
(1)
Ulam Sayuran
(87)
Wantan
(17)
Western
(9)
Monday, October 4, 2010
Ayam Masak Merah
Bahan-bahannya:
seekor ayam di besihkan dan di potong2 - lumurkan ayam dengan serbuk kunyit+ garam dan digoreng, ketepikan.
sambalnya/ kuahnya:.
cili kering -di kisar
2 biji bawang besar - 1 di kisar da satu lg di potong bulat.
5 ulas bawang putih+ halia - dikisar
2 batang serai - di ketuk
sos tomato + sos cili + garam + gula + air asam jawa -secukupnya
serbuk perasa ( jika suka)
kayu manis +pelaga+ bunga lawang
minyak masak
Daun bawang - sebagai hiasan
caranya:-
- tumiskan bahan yg di kisar+ serai+ kayu manis + pelaga dan bunga lawang hinga naik bau.
- lepas tu masukan bawang besar yg dipotong bulat , layukan sekejap dan masukkan sos cili+ sos tomato + garam + gula + serbuk perasa dan air asam jawa secukupnya dan rasa ...
-setelah semuanya cukup rasa baru masuk ayam yg telah di goreng tadi dan kacau rata..
- Dah siap Ayam Masak Merah bolehlah dihidangkan dan hiasailah dengan daun bawang .
Labels:
Masakan Ayam
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment