Udang Kara Popular - Lousia Chong
BAHAN-BAHAN:
- 1 EKOR UDANG KARA
- 3 BIJI ANGGUR HIJAU DAN MERAH
- 1 POTONG NENAS
- 1 SUDU KECIL LADA PUTIH
- 1 BIJI BAWANG PUTIH
- 1 BIJI LADA BENGGALA KUNING
- 1 BATANG SERAI
- 1 HIRIS DAUN SALAD
- 1 POTONG MENTEGA
- 8 SUDU BESAR MAYONIS
CARA PENYEDIAAN:
- UDANG KARA DIREBUS DENGAN SERAI DAN HALIA DALAM PERIUK SELAMA 20 MINIT
- BIARKAN AIR MENDIDIH UNTUK 5 MINIT, TUTUP API DAN TUANGKAN AIR PANAS DAN BILAS UDANG KARA DENGAN AIR SEJUK
- POTONG ANGGUR HIJAU, ANGGUR MERAH DAN NENAS HINGGA HALUS
- PANASKAN KUALI, MASUKKAN MENTEGA DAN GORENG BAWANG PUTIH DAN CILI PADI YANG SUDAH DIPOTONG KECIL HINGGA WANGI
- CAMPURKAN 8 SUDU BESAR MAYONIS DENGAN ANGGUR HIJAU, ANGGUR MERAH DAN NENAS UNTUK DIJADIKAN SOS
- UDANG KARA YANG DAH MASAK DIPOTONG DAN DIHIDANGKAN DENGAN SOS
No comments:
Post a Comment