Monday, May 28, 2012

Udang Kara Popular - Lousia Chong



    BAHAN-BAHAN:
  • 1 EKOR UDANG KARA
  • 3 BIJI ANGGUR HIJAU DAN MERAH
  • 1 POTONG NENAS
  • 1 SUDU KECIL LADA PUTIH
  • 1 BIJI BAWANG PUTIH
  • 1 BIJI LADA BENGGALA KUNING
  • 1 BATANG SERAI
  • 1 HIRIS DAUN SALAD
  • 1 POTONG MENTEGA
  • 8 SUDU BESAR MAYONIS




    CARA PENYEDIAAN:
  • UDANG KARA DIREBUS DENGAN SERAI DAN HALIA DALAM PERIUK SELAMA 20 MINIT
  • BIARKAN AIR MENDIDIH UNTUK 5 MINIT, TUTUP API DAN TUANGKAN AIR PANAS DAN BILAS UDANG KARA DENGAN AIR SEJUK
  • POTONG ANGGUR HIJAU, ANGGUR MERAH DAN NENAS HINGGA HALUS
  • PANASKAN KUALI, MASUKKAN MENTEGA DAN GORENG BAWANG PUTIH DAN CILI PADI YANG SUDAH DIPOTONG KECIL HINGGA WANGI
  • CAMPURKAN 8 SUDU BESAR MAYONIS DENGAN ANGGUR HIJAU, ANGGUR MERAH DAN NENAS UNTUK DIJADIKAN SOS
  • UDANG KARA YANG DAH MASAK DIPOTONG DAN DIHIDANGKAN DENGAN SOS


No comments:

Post a Comment