Saturday, June 18, 2011

Puding Karamel Berlapis



Bahan-bahan ( Loyang bulat 6" x 3" )

Bahan A :
*1 tin susu cair(guna susu segar)
5 sudu besar gula
3 biji telur Gred A
1 sudu kecil esen vanila
Bahan B :
*1 tin susu cair
5 sudu besar gula
3 biji telur Gred A
*4 sudu besar serbuk koko @1 sudu kecil serbuk nescafe + 1 sudu kecil pes coklat
(saya guna oligo coklat + 1 sudu serbuk coklat)

Bahan C :
*2 sudu besar gula - hanguskan dan campur 4 sudu besar air panas (atau boleh guna 2 sudu besar madu)-saya guna madu
Cara-cara

Kacau Bahan A dan Bahan B dalam dua bekas berasingan. Tapiskan.
Panaskan periuk kukusan, masukkan gula hangus atau madu dalam loyang.
Masukkan ¾ cawan adunan Bahan A ke dalam loyang dan kukus selama 5 minit atau hingga masak.
Bila dah masak, tuangkan pula sukatan yang sama bagi adunan Bahan B atas adunan A. Ulang A dan B berselang-seli hingga habis.
Sejukkan dan terbalikkan ke dalam pinggan hidangan.
Potong dan hidang.

No comments:

Post a Comment