Saturday, March 10, 2012

WAJIK


BAHAN-BAHAN :
1KG BERAS PULUT
1KG SANTAN PEKAT
1KG GULA MELAKA - DIPOTONG KECIL2 (CEPAT CAIRNYA NANTI)
1/2 BIJI KEPALA MUDA - DIPARUT
GULA MERAH - SECUKUP RASA MANIS (KALO TAK MANIS, WAJIK AKAN CEPAT BCENDAWAN)

CARA-CARA :
1- TANAK BERAS PULUT HINGGA MASAK DAN SEJUKKAN
2- MASAKKAN SANTAN SEHINGGA NAIK MINYAK
3- MASUKKAN GULA MELAKA. KACAU HINGGA SEBATI
4- KECILKAN API DAPUR SEKETIKA
5- MASUKKAN PULUT SEDIKIT-SEDIKIT DAN GAUL SEBATI
6- KEMUDIAN MASUKKAN KELAPA MUDA DAN JUGA GULA MERAH
7- BESARKAN SEMULA API DAPUR
8- KACAU HINGGA SEBATI DAN PEKAT
9- KEMUDIAN BULEH LA PADAMKAN API
10- SIAP SEDIA UNTUK DIMASUKKAN KE DALAM BEKAS

*SEDAP DIMAKAN JUGA SEMASA CAIR

SELAMAT MENCUBA

No comments:

Post a Comment