Friday, March 9, 2012

Begedil Rangup


Begedil

Bahan2
3 biji kentang
3 keping daging atau ayam buger atau boleh guna daging cincang
daun sup ~ di racik halus
2 ulas bawang putih ~ di cincang halus
1/2 cawan bawang goreng
2 sudu rencah soto yang telah ditumis atau rencah Bihun sup  
garam secukup rasa

Caranya
Kentang dikupas kulitnya di hiris bulat nipis dan di goreng terendam.
Angkat kentang, toskan minyaknya dan lecek halus.
Satukan kentang yang telah di lecek bersama daging, bawang putih, bawang goreng, daun sup, garam secukup rasa dan sedikit perencah soto yang telah kita tumis (perencah soto ni ambil dari soto yang kita tumis untuk jadikan kuah soto).
Gaul rata hingga dapat bentuk berbola kecil.
Jika terlembik tambahkan sedikit tepung gandum.



Menyalut begedil

Bahan2
1 butir telur ayam ~ dikocok
sedikit lada hitam
serbuk roti ~ untuk menyalut – bleh guna cornflake
minyak ~ untuk mengoreng

Ambil adunan dan bentukkan bebola kecil.
Salutkan bebola daging tadi dengan bread crumbs atau serbuk roti.
Kemudian celupkan ke dalam telur.
Salut sekali lagi dengan serbuk roti .
Goreng dalam minyak yang sederhana panas secara terendam.
Angkat dan toskan.
Siap di hidangkan bersama soto nasi atau mi.
Enak juga di makan bersama sos cili.

No comments:

Post a Comment