Friday, March 9, 2012

Cucur Carca Marba


Bahan-bahan
(sukatan agak-agak jer yea ... kalau pekat tambah air kalau cair tambah tepung lak... janji tak pekat sangat dan tak cair sangat kira OK lah tuuu ....)
2 cawan Tepung Gandum
1 1/2 cawan Air atau secukupnya
1 biji Carrot - diparut
1 biji Kentang - potong dadu
2 biji Bawang besar - dipotong dadu (Nina suka letak banyak bawang)
1/2 cawan taugeh
1/2 cawan sayur kacang pajang yang telah dihiris-hiris dalam 1cm
mix vege pun Nina letak sikit
Daun Kuchai - dipotong 2 inch
1/2 camca teh baking powder
Garam

Cara-caranya
1- Kesemua bahan kecuali air dicampur dalam mangkuk besar. Gaul rata.
2- Masukkan air sedikit demi sedikit sehingga adunan tidak terlalu cair.
3- Masukkan garam, gaul rata lagi.
4- Rehatkan dalam 10 minit.
5- Panaskan minyak dalam kuali. Basahkan jari jemari dengan air sikit . (supaya mudah adunan tu jatuh dalam kuali nanti dan tak lekit kat jari. Untuk kasi cucur kita cantik bulat pun iyer juga. Kalau pakai sudu tak berapa cantik - tak bulat lagi comel. Hehe ....)
6- Kemudian jemputkan adunan dan jatuhkan dalam kuali yang berisi minyak tadi.
7- Goreng sehingga garing.
8- Angkat dan toskan atas paper towel.
9- Sedia dihidangkan bersama cili sos kegemaran...

No comments:

Post a Comment