Saturday, March 10, 2012

Ayam Limau Purut


BAHAN-BAHANNYA- untuk 3-4 orang:

1 /2 ekor ayam dipotong sederhana/ kecil-kecil
4-5 ulas bawang merah ditumbuk
4-5 ulas bawang putih ditumbuk
2 inci kunyit hidup ditumbuk
2 inci halia ditumbuk
2 helai daun limau purut- dihiris halus
sedikit daun kucai - optional
Cili padi /cili besar secukupnya ditumbuk- optional. tak suka pedas takyah letak
2 sudu besar sos cili
2 sudu besar sos tiram
garam dan gula secukup rasa
1/2 cawan air
minyak untuk menggoreng dan menumis


CARA-CARA MEMBUATNYA:

panaskan minyak. gorengkan ayam sehingga garing. ketepikan.
buang sedikit minyak dan tinggalkan lebihan untuk menumis
tumiskan bawang merah, putih, halia, kunyit dan cili yang dah ditumbuk sehingga garing. ***gunakan minyak yang lebih sket, biarkan bebetul garing bahan tumisan tu
masukkan hirisan daun limau purut, sos cili dan sos tiram. kacau sebati.
masukkan ayam, kacau seketika. masukkan air, garam dan gula. biarkan seketika.
kecilkan api dan biarkan dalam 5 minit. masukkan daun kucai dan lagi sekeping daun limau purut. kacau sebati.
hidangkan.


TIPS/ INFO :

Sesuai juga ayam tu digantikan dengan udang atau ikan yang digoreng garing terlebih dahulu. Daging pun. Tapi daging tak perlu goreng lagi best. Kalau daging, lebihkan air lah untuk mengempukkannya.

No comments:

Post a Comment