Friday, March 9, 2012

TomYam Ayam (2 org mkn)


Bahan-bahan :
isi ayam potong kcik²,kalo yg bhgian tulang lg sedap..
3 sudu Perencah tom yam (ayu guna yg Mae Pranom Brand- Thai Chili Paste)
bunga kobis
lobak merah(nk letak sayur lain pn xpe)
1 btg serai titik
halia
6 biji cili api diketuk (nk lebih pedas tmbh lg)
daun limau purut
1 biji limau kasturi (amik air)
1 biji bwg besar di belah 4
1sudu sos ikan
garam perasa secukupnya
1 sudu susu pekat (xletak pon xpe,tp lebih sedap)

Cara-cara :
mula² rebus isi ayam td dgn semangkuk air(agk² la bnyk mna nk mkn kuah nti) msuk hirisan halia dlm 2 keping,biar sampai isi ayam td naik minyak skit..msuk perencah tom yam,sayur yg dipotong,sos ikan,air limau kasturi,serai,bawang besar,cili api, daun limau purut..da mendidih msuk kn susu ,garam dan perasa..biar kejap pastu bole la hidang..

SELAMAT MENCUBA..

No comments:

Post a Comment