Saturday, March 10, 2012

Sambal Goreng Jawa


Bahan2 Utama

Tempe - potong dadu pastu goreng
Tahu - potong dadu pastu goreng
Suhun - jangan dibasuh dan goreng dengan minyak
Fucuk Kering - jangan dibasuh dan goreng dengan minyak

Bahan2 Lain

Bawang merah
Bawang putih
Cili Padi
Cili Giling
Belacan
Santan
Kiub Ikan Bilis
Air asam jawa
Garam Dan Gula

Cara2nya

1.Kisar bawang merah,bawang putih,cili padi,cili giling dan belacan sehingga jadi pes
2.Suhun dan fucuk yg dah goreng tadi tu dipecah-pecahkan sikit supaya menjadi kepingan dan potongan kecil tapi jangan sampai hancur
3.Tumis semua bahan kisar sampai naik bau dan sehingga agak kering
4.Masukkan sedikit air bersama santan dan biarkan mendidih
5.Perasakan dengan garam,gula,air asam jawa dan kiub ikan bilis
6.Masukkan tempe dan tahu yg dah digoreng tadi dahulu dan biarkan sehingga mendidih
7.Dah cukup rasa baru masukkan fucuk dan suhun yg dah digoreng dah dipecahkan sikit
8.Gaul mesra semua bahan tadi sehingga samabl agak memekat
9.Boleh tambah air jika inginkan sambal goreng agak basah tapi jika nak kering gaul dan masak sehingga sambal agak mengering
10.Sedia dihidangkan....sesuai makan dengan nasi ambang , nasi himpit,roti atau apa2 yg sesuai untuk digabungkang...nak makan gitu jer....pun boleh....

Selamat Mencuba

No comments:

Post a Comment