Saturday, March 10, 2012

Puff Kari Ayam


utk intinya:
2 biji kentang- potong dadu kecil2
1 mangkuk kecil ayam cincang kecil2
1 biji bwg besar- cincang dadu
3 ulas bwg putih- tumbuk
1 sudu besar (membumbung) serbuk kari ayam

cara:

tumis dua2 bwg sampai naik bau
masukkan serbuk kari yg di bancuh ngan air
biar sampai rempah agak garing
masukkan ayam dan kentang
tambah air dlm 1 cawan
biar sampai kentang empuk dan kering airnya
kalo kentang lom empuk, tambah air skit
perasakan ngan garam (dan gula kalo suka)


* bentangkan pastry, letak inti tg2..lipat dua..
kelim kemas dgn hujung garfu...

sapu sedikit kuning telur atas pastry sblm bakar..tp dlm gambor tu x sapu sbb kelupaan..

bakar lebih kurang 15 mnt api atas bwh suhu 180..
atau sampai atasnya nampak kegaringan (pastikan bontotnya pun garing)

No comments:

Post a Comment