Bahan-bahannya:
1/2 kg. tepung gandum diayak
100 gram udang geragau - direndam dan dibasuh bersih.
100 gram cendawan tiram - dipotong memanjang
2 sudu besar mayonis
1 biji telur
2 biji bawang besar - dicincang halus
1 biji cili hijau - dihiris
1 biji cili merah - dihiris
1 tangkai daun sup dan daun bawang dihiris
1 sudu besar serbuk kunyit
Gula dan garam secukup rasa
Air suam secukupnya untuk membancuh adunan
Minyak untuk menggoreng
Cara-cara memasak:
- Satukan semua bahan dalam mangkuk.
- Masukkan air suam sedikit demi sedikit sambil gaul sebati dan dapat dijemput. Ketepikan lebih kurang 1/2 jam supaya tepung kembang sedikit.
- Panaskan minyak di dalam kuali. Jemput adunan ke dalam kuali dan goreng sehingga kekuningan.
- Hidangkan.
No comments:
Post a Comment