Monday, March 26, 2012

Udang Goreng Lada Hitam Bersama Lada Benggala


Bahan2nya
500gm Udang Segar (Tiger Prawns) - dibersihkan.
1 biji bawang besar - dihiris
1 biji bawang besar - dikisar
2 ulas bawang putih ditumbuk lumat
1 biji cili bol (capsicum) - dipotong dadu
2 sudu besar biji lada hitam - ditumbuk lumat
1/2 sudu teh biji ketumbar - ditumbuk lumat
1/2 inch halia - ditumbuk lumat.
1 tangkai - daun ketumbar - di potong kasar
Garam & gula secukup rasa
4 sudu besar Minyak Canola untuk menggoreng

Cara2nya
Panaskan minyak di kuali, masukan rempah yang di tumbuk lumat, bawang kisar. Bila aroma rempah mula bangkit masukan Udangnya. Gaulkan hingga sebati.
Letakan garam & gula dan taburkan daun ketumbar di dalam. Minyak kauhnya biarlah manis sedikit. Masukan Cili Bol (Capsicum) yang di potong dadu.Gaulkan untuk 5 mins. Udang sudah masak bila kulit nya berwarna merah. Sajikan panas2 bersama nasi putih

No comments:

Post a Comment