Monday, March 26, 2012

Puding Cendol


Bahan-bahannya:
30 gram strip agar-agar
800 ml air - untuk memasak agar-agar
200 ml air - untuk memasak gula pasir dan gula merah
500 gram cendol – boleh dibeli di pasar raya
150 gram gula pasir
150 gram gula merah
300 ml santan pekat
300 ml susu cair
2 biji kuning telur saiz sederhana
1 helai daun pandan disimpul
Sedikit garam

Cara-caranya:
1. Masukkan agar-agar dan 800ml air di dalam periuk. Masak sehingga agar-agar larut.
2. Dalam periuk yang lain masukkan gula pasir, gula merah, daun pandan, dan 200 ml air. Masak sehingga gula larut, kemudian tapiskan.
3. Satukan santan pekat, susu cair, kuning telur dan sedikit garam di dalam blender. Blend sehingga campuran sebati.
4. Setelah agar-agar larut, masukkan larutan gula tadi (2) dan kacau rata. Kemudian baru dimasukkan campuran (3) yang telah diblend tadi dan kacau sehingga mendidih.
5. Akhir sekali masukkan cendol, kacau sedikit dan biarkan ia mendidih sekali lagi. Tutup api dan angkat. *Tuangkan ke dalam acuan yang bersesuaian.
6. Ketepikan seketika di luar sehingga suam. Kemudian baru dimasukkan ke dalam peti sejuk.



Tips:
*Disyorkan menggunakan acuan seperti bekas tupperware supaya puding mudah dikeluarkan daripada acuan apabila telah sejuk.

No comments:

Post a Comment