Monday, March 26, 2012

Udang Kicap Pedas Madu Karipulai @ Daun Kari


BAHAN BAHAN
1kg udang kertas size sederhana
1 biji bawang besar di hiris2 nipis
3 tangkai daun kari
2 biji buah tomato dibelah 4 setiap satunya10 ulas bawang merah dikisar
6 ulas bawang putih dikisar
1 inci halia dikisar
2 batang serai ketuk (linapg tambah)2 sudu besar cili kering kisar (linapg gn cili giling)
1 sudu besar sos tiram
2 sudu besar madu
1 sudu besar kicap pekat (linapg gn kicap Mahsuri)1 sudu besar kicap manis (linapg gn kipas udang)
1 sudu besar gula (xboh)
1 biji cili merah/ijo - potong serong (linapg tmbh)
Garam secukup rasa
Sedikit serbuk kunyit
CARA MEMBUATNYA
- Lumurkan udang dengan serbuk kunyit dan sedikit garam sehingga rata dan gorengkan sekejap.
- Angkat & toskan
- Dengan sedikit lebihan minyak tadi, tumiskan bawang besar,serai & daun kari sehingga agak layu, baru dimasukkan pula bahan2 kisar seperti bawang merah, bawang putih, halia & cili giling dan kacau2kan sehingga agak garing & naik aromanya
- Masukkan sos tiram dan madu, kicap pekat, kicap manis kacau2kan lagi.
- Apabila kuah sudah pekat, masukkan udang yg telah digoreng tadi dan kacau2kan biar sebati dengan kuahnya
- Terakhir baru masukkan buah tomato/cili merah dan kacau2kan lagi
- Apabila sudah nampak sebati bolehlah ditutup api & sedia untuk dihidangkan.

No comments:

Post a Comment