Tuesday, February 28, 2012

Sup Ba Mian


Bahan2nya
12 ekor Udang Segar. Buang hujung kepala & ekor nya.
1 keping 'Fillet' Ikan Tenggiri atau Ikan Merah. Di hiris tipis2 ditepikan
1 biji bawang besar sederhana, di hiris / dadu2 kecil
1 ulas bawang putih - tumbuk kasar
1/2 inch halia - di hiris
150 gm kobis cina - dipotong kasar2
4 cawan stok ayam
Garam secukup rasa
1 sudu teh serbuk lada putih
1 kuib knorr ikan bilis (optional)
1 sudu besar bawang goreng - Khiasan
1 pucuk daun ketumbar - khiasan
1 sudu besar minyak unuk menumis

Sosnya.
Kicap cair dan cili api hiris

Cara2nya
Panaskan minyak di periok sederhana. Masukan bawang besar, bawang putih dan halia.Bila bawang mula lembut, masukan stok ayam dan 1 kuib knorr ikan bilis. Letakan garam secukup rasa. Biarkan ia mendidh. Letak hiris ikan, udang hidup. Biarkan selama 2 mins, angkat dan tepikan di mangkuk. Biarkan sup nya mendidih dan masuk daun kobis cina. Tutupkan api. Sajikan di mangkuk yang besar, letak udang dan hiris ikan, sup dan sayur kobis cina. Taburkan bawang goreng dan sedikit daun ketumbar. Makan dengan nasi putih dan cecahan cili api bersama kicap cair.


No comments:

Post a Comment