Tuesday, February 28, 2012

Ayam Sos Siam


Bahan2
1 ekor ayam sederhana besar - dipotong 8 - 10 bahagian ~ ita guna dada ayam

Sedikit garam

Sedikit serbuk kunyit

 
Bahan kisar

15 tangkai cili padi thai

4 ulas bawang putih

~ ita tambah daun limau purut dan daun kunyit dan ita kisar sekali

1 labu bawang besar ~ dihiris

1/3 cawan sos cili

1 - 2 helai daun kunyit ~ dihiris halus

2 - 3 helai daun limau purut ~ ita tambah

1 batang serai ~ dititik ita tambah

sedikit gula

1 kiub ayam ~ ita tambah

minyak masak secukupnya

Garam secukup rasa

Caranya
Bersihkan ayam dan toskan.

Lumur ayam dengan garam dan serbuk kunyit secukupnya.

Perap 20 minit.

Panaskan minyak secukupnya dan goreng ayam hingga 3/4 masak.

Angkat dan toskan.

Keluarkan minyak dan tinggal lebih kurang 3 sudu besar dan tumis bawang besar dan bahan tumbuk tadi hingga naik bau.
Masukkan sos cili dan kacau rata dan biar hampir kering sikit.

Masukkan ayam yang telah digoreng tadi dan kacau gaul rata-rata.

Seimbangkan rasa. (akak x letak dah garam, cukup yg digunakan untuk menggoreng ayam tadi jek)

Akhir sekali masukkan daun kunyit dan kacau rata sebentar.

Tutup api dan hidangkan dengan nasi putih.

No comments:

Post a Comment