Thursday, February 23, 2012

Bubur Asyura


Bahan2nya
300gm Daging cinchang/hiris2
3 cawan/leng beras
5 mangkuk Air - cukup untuk buat bubuh nasi
1 biji Bawang Besar - di potong dadu / kisar
2 ulas Bawang Putih - di hiris / kisar
1 inch halia - di hiris / kisar / titik
2 biji ubi kentang - di potong dadu kechil
1 batang lobak merah - potong dadu kechil
200ml Satan - Kotak Kechil
2 sudu teh Kari Daging
1/2 sudu teh serbuk ketumbar
1/2 cawan kachang - optional
2 batang daun sup - dipotong kasar2
2 sudu besar bawang goreng - untuk khiasan
2 biji telur - untuk taburan & hiasan
1 batang cili hijau
1 batang cili merah
Garam secukup rasa
1 sudu besar - Minyak masak untuk menumis

Cara2nya.
Panaskan minyak diperiok yang agak besar. Masukan bahan dikisar, Bawang besar,putih,halia dan daging cinchang/hiris. Goreng sementara hingga bawang mula lembut dan daging nya suku masak. Tuangkan beras dan air 5 mangkuk. Letakan garam secukup nya. Bila air mendidih letakan kachang, ubi kentang dan lobak merah. Biarkan beras masak dan menjadi bubuh. Tuangkan air jika perlu kalau bubuh menjadi kering. Kalau membuat bubuh lemak, Kari Daging, boleh lah meletakan kari dan santan. Gaulkan rata2 hingga sebati. Biarkan ia masak, kacau bubuhnya seketika supaya tidak melekat diperiok. Rasa bubur-nya.

Untuk hiasan bubur
2 biji telur dibuat terlur dada tipis, digulong dan dipotong hiris serong, Cili hijau dan merah dihiris. Taburkan ia di atas bubur bersama daun sup telur hiris dan bawang goreng merah

No comments:

Post a Comment