Tuesday, February 28, 2012

Mee Goreng Hainan


bahan-bahan
8 ulas bawang putih - dicincang
300g daging ayam - dihiris nipis-nipis
300g udang - dibuang kulit
300g sawi - dipotong anggaran 5sm ( Nina tak der sawi so Nina gantikan dengan baby kailan)
450g Mee Kuning (Nina gantikan dengan spaghetti)
minyak untuk menggoreng

bahan sos
5 sudu besar Sos Manis ABC
1 sudu besar Sos Tiram (Nina tambah)
1 sudu besar Sos Cili ( Nina tambah)
2 sudu besar Kicap Pekat
2 sudu besar Kicap Cair
2 sudu teh Tepung Jagung
1 sudu kecil Serbuk Secukup Rasa
1 sudu besar Serbuk Lada Sulah
1 cawan air
1 sudu besar Serbuk Lada Hitam (Nina tambah)

Cara-caranya
1- Campurkan kesemua bahan sos di dalam mangkuk kecil. Kacau hingga sebati. Ketepikan
2- Panaskan minyak di dalam kuali. Tumis bawang putih sehingga keemasan.
3- Masukkan hirisan ayam dan udang. Masak di atas api besar selama 5 minit.
4- Masukkan sayur-sayuran. Masak lagi selama 3 minit.
5- Tambahkan campuran sos tadi. Kacau rata. Biarkan sehingga mendidih.
6- Masukkan mee kuning. Goreng sehingga masak dan rata.
7- Rasakan dengan perasa sesedap rasa .
8- Angkat dan sajikan dalam pinggan hidang.
9- Sedia dihidangkan ...

Selamat mencuba !!

No comments:

Post a Comment