Tuesday, February 21, 2012

Kari Ikan Pedas


Bahan2nya
1 ekor ikan merah - dibelah dua
2 ulas bawang putih
1 inch halia
2 batang serai dititik
1 sudu teh rempah bijian kari ikan - disanggar dulu
3 sudu besar serbuk Kari Ikan
1 biji bawang besar di kisar
2 sudu besar cili kisar
1/2 biji lemon - perahan jus nya
Garam & gula secukup rasa
1 biji terong - dipotong dadu
6 batang sayur bendi di potong ikut cita rasa
3 cawan air
Minyak untuk menumis

Cara2nya
Panaskan minyak di periok, masukan 2 batang serai, bawang besar, cili kisar dan rempah yang di sanggar. Bila aroma nya bangkit letakan serbuk kari ikan. Tuangkan air dan biarkan ia mendidih. Letakan sayur terung dan bendi. Letakan ikan dan rasa kuahnya. Letakan perahan jus lemon, garam dan gula secukup rasa. Biarkan ia masak kesemuanya. Sajikan bersama nasi putih panas atau checah bersama roti kegemaran masing(Roti peranchis, pratah, roti putih biasa.

No comments:

Post a Comment