Friday, September 17, 2010

Sambal Udang Geragau


BAHAN-BAHAN :

Bawang Holland (besar)
Bawang merah (besar)
Udang geragau
Cili Boh

Garam
Gula
Asam jawa
Minyak masak

*bahan2 yang diwarnakan merah diatas perlu dikisar...

+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+-+

CARA-CARA MEMBUATNYA :

Bahan utama seperti tajuk resepi adalah udang geragau...

Bahan yang perlu dikisarkan...

Bahan-bahan yang memainkan peranan dalam perasa masakan...

Bawang Holland dan bawang merah dihiris halus... kalau xhiris atau dihiris kasar pun xpe sebabnye nanti kita akan kisar jugak...

Kedua-dua bawang sedia untuk dikisar...

Rupa keadaan bawang yg telah dikisar....

Udang geragau pulak yang perlu dikisar....

Rupa keadaan udang geragau setelah dikisar....

Minyak masak dimasukkan ke dalam kuali, lalu api dinyalakan untuk memanaskan kuali....

Minyak masak yg kelihatan panas dan sedia untuk dimasukkan bahan masakan...

Bawang yang telah dikisar dimasukkan dulu ke dalam kuali yang sedang panasssss....
[AWAS..!!! BERHATI-HATI KETIKA MEMASUKKAN BAHAN KE DALAM KUALI YANG MENGANDUNGI MINYAK PANAS KERANA IANYA AKAN MUDAH TERPERCIK]

Bahan yg dimasukkan tadi terus dikacau....

Dibiarkan sebentar sehingga bau bawang itu mula menusuk ke hidung... hehehe~

Ini adalah cili boh ye tuan2 dan puan2.....

Lalu cili boh itu pun dimasukkan ke dalam kuali....

Dan dikacau sehingga sebati.....

Air asam jawa pula akan dimasukkan... jgn masukkan sekali ye bijik2 asam jawa ni.. hehehe~

Lalu kuali pun dikacau lagi....

Dan sedikit garam pula bersiap sedia untuk dimasukkan ke dalam kuali....

Dan diikuti gula pula yang akan dimasukkan ke dalam kuali.....

Dan kuali pun dikacau...

Setelah itu, bahan yang menjadi tajuk utama kita iaitu Udang Geragau pula dimasukkan ke dalam kuali.....

Dan dikacau... [kacau lagiii....]

Sehingga menjadi sebati macam dalam ganbar.....

Kemudian bahan masakan dibiar dan ditutup kerana setiap cili boh harus dibiarkan sehingga betul2 masak.... kalau x masak betul2, alamatnye mmg sakit perut la nanti... x pun ia akan cepat basi...

Setelah dibiar lebih kurang dalam 15 minit, penutup pun dibuka....

Dan setiap masakan harus dirasa dengan menggunakan sudu terlebih dahulu untuk memastikan ianya secukup rasa... [pastikan masakan ade rase pedas2 manis sikit]

Setelah rasenya betul2 MANTAP... TIP TOP... maka masakan sambal udang geragau ni pun sedia untuk dihidang... paling sedap ngan nasik lemak kukus...

No comments:

Post a Comment