Friday, September 17, 2010

Daging Hitam Manis Berempah


Bahan A

daging batang pinang
1 sudu teh ketumbar
1/2 sudu teh jintan mani
1/2 sudu teh lada hitam
1 sudu besar kicap cair

Bahan B

1 sudu besar kicap pekat
3 sudu besar kicap manis
1 sudu besar sos tiram
1 sudu teh cuka

Bahan Tumis :

2 ulas bwg putih (ditumbuk)
1/2 inci halia (ditumbuk)
1 labu bwg besar ( dipotong bucu)
1 bijicili merah (dihiris)

Cara2nya :

- gaul bahan A & perap lebih kurang 1/2 jam
- panaskan minyak & masukkan bwg putih & halia,grg sampai wangi
- pas2 masukkan bwg besar & cili merah grg samapai wangi.pas2 masukkan daging...letak air skit..
- masukkan bahan B & biarkan masak hingga kuahnyer hampir kering.....

No comments:

Post a Comment