Monday, September 27, 2010

Deep Fried Yam Puff


Bahan-bahan :

1 kg keladi dibuang kilit dan di potong dadu
2 sd mkn gula
1 sd teh garam
1 sd teh serbuk perasa
3 sd mkn tepung sagu
secubit rempah kuih (xda pun xpa)
2 sd mkn minyak jagung (minyak masak pun bole)
minyak untuk mengoreng

inti:

2 sd mkn minyak
4 ulas bwg putih,di cincang
4 kuntum cendawan,direndam dan di potong dadu kecil(semua jns cendawan bole d gnakan)
20 ekor udang basah,di potong dadu kecil
180g dada ayam,di potong dadu kecil.
30g kacang pis
1 sd teh gula
1/2 sd teh garam
1 sd teh kicap cair
1 sd teh sos tiram
1/2 sd teh serbuk perasa
4 sd mkn air
1/2 sd mkn tepung jagung
sedikit daun ketumbar di cincang
sedikit daun bawang di cincang

Cara-cara :

- untuk inti,panaskan minyak,tumis bawang hingga wangi.
- masukan cendawan dan kacau.masukan udang dan ayam dan goreng selama seminit.
- masukan kacang pis dan bahan2 sos campurkan sekali dan letakan kedalam.kemudian masukan daun ketumbar dan daun bawang
- angkat dan sejukan..
- kukus keladi selama 30 minit sehingga empuk.lecek ketika masih panas spy tidak berketul
- masukan gula,garam,serbuk perasa,tepung sagu,rempah kuih dan minyak jagung dan uli hingga sebati. bulat2kan sebesar bola golf.
- dgn tangan bertepung sikit,leperkan dan letakan sedikit inti di tengahnya.tutupkan kulitnya dengan di sapu sedikit air d tepinya.
- goreng dalam minyak yang banyak sehingga kuning keemasan.

No comments:

Post a Comment